Featured

BENEFIT OF GUM ARABIC AL MANNA AMEER

Health Benefits

Although very few studies have tested the health effects of acacia fiber, there’s some evidence that it may offer certain benefits.https://43a77d6b3a9691b7b4a2ae6348bc2988.safeframe.googlesyndication.com/safeframe/1-0-37/html/container.html

Eases Irritable Bowel Syndrome Symptoms

Free of substances such as gluten and artificial sweeteners that can be problematic for some people, acacia fiber may help relieve IBS symptoms. In a study published in 2012, researchers determined that yogurt enriched with acacia fiber and the probiotic Bifidobacterium lactis (B. lactis) could help ease IBS symptoms.

Study participants consumed the yogurt twice daily for eight weeks. Both those with constipation- and diarrhea-predominant IBS showed an improvement in IBS symptoms and bowel habit satisfaction, compared to those who took a control product.4

Aids in Weight Management

Preliminary research suggests that acacia fiber may help to reduce body mass index (BMI) and body fat percentage. For one study, healthy women took either gum arabic or a placebo daily. At the end of the six-week study period, those who had taken the gum arabic had a significant reduction in BMI and body fat percentage.1

A study published in the journal Appetite found that gum arabic decreased caloric intake three hours after consumption, and increased feelings of satiety.5

May Help With Fecal Incontinence

A study compared the effects of three types of dietary fiber (carboxymethylcellulose, psyllium, and gum arabic) in people with fecal incontinence. All participants took one of the fiber supplements or a placebo for 32 days. Only psyllium supplementation was found to significantly decrease the frequency of incontinence. Quality of life ratings didn’t differ between the groups.6

May Lower Cholesterol

When it comes to keeping your cholesterol in check, preliminary studies suggest that getting your fill of soluble fiber may have an impact. In one study, for instance, investigators analyzed the available research on acacia fiber and found that it appears to reduce cholesterol levels in rats.3

Helps Manage Diabetes

Dietary fiber plays a role in regulating blood sugar. While there’s little clinical research on acacia fiber and diabetes, preliminary research suggests that the fiber may help protect against certain diabetes-related complications. In an animal-based study published in 2012, scientists performed tests on diabetic mice and determined that treatment with acacia fiber helped lower blood pressure.7

Supports Liver Health

Animal-based research indicates that acacia fiber may help guard against liver damage caused by acetaminophen. One study found that treating mice with acacia fiber prior to administering acetaminophen helped protect their livers from the drug’s toxic effects.8 According to the study’s authors, acacia fiber may help combat liver damage by reducing oxidative stress.

Side Effects

When consuming acacia fiber, or any type of fiber-rich supplement, be sure to gradually increase your intake and get enough fluids to protect against side effects commonly associated with high doses of fiber, such as gas, bloating, constipation, and cramps. Side effects reported in studies include early morning nausea, mild diarrhea, and abdominal bloating, particularly during the first week.

Due to a lack of research, little is known about the safety of long-term use of high doses of acacia fiber. Keep in mind that acacia fiber shouldn’t be used as a substitute for standard care in the treatment of a health condition. If you’re considering using acacia, talk to your healthcare provider before starting your supplement regimen.

Supplements haven’t been tested for safety and due to the fact that dietary supplements are largely unregulated, the content of some products may differ from what is specified on the product label. Also keep in mind that the safety of supplements in pregnant women, nursing mothers, children, and those with medical conditions or who are taking medications has not been established.

PROBIOTIK @ BAKTERIA USUS

“Appendix kita ada fungsi sebenarnya. Jangan dibuang kalau tak memudaratkan. Disitulah tempat bakteria yang baik membiak.”

Setiap manusia mempunyai bakteria dalam usus.

Berat bakteria dalam usus lebih kurang 1.8kg.

Strain bakteria dalam usus adalah dari 400 hingga 1000 strains yang berlainan.

Strain bakteria yang menjadi ‘kawan’ dalam usus ada lebih dari 10,000 dan ini bererti komposisi bakteria dalam usus setiap manusia berbeza.

Strain yang wujud juga bergantung kepada makanan dan kadar “pencemaran” dalam makanan dan minuman.

Ada kaitan antara penyakit dan bakteria dalam usus dan ada jenis bakteria tertentu yang berkait dengan penyakit tertentu.

Kini ada kajian dijalankan untuk membuat pembetulan pada bakteria dan keputusan awal menunjukkan bahawa mengantikan bakteria yang dikaitkan penyakit dengan bakteria baik boleh merawat penyakit.

Ini lah sebabnya “rawatan” kini mengunakan prebiotik, probiotik dan enzim amat munasabah bagi merawat banyak penyakit yang merangkumi penyakit allergies auto immune, endocrines, degenerative dan neoplasm.

Arabic Gum (Al Manna Ameer) adalah sejenis prebiotik yang amat unik sebab mempunyai keupayaan membiakkan bakteria baik dan juga terencatkan pembiakkan fungus.

Fungus perlu dalam usus tetapi makanan masakini yang lebih gula putih serta pengunaan antibiotik yang tidak bertanggungjawab telah menyebabkan pembiakkan fungus yang akhirnya menyebabkan leaky gut (usus bocor) dan menimbulkan banyak penyakit zaman sekarang.

Kini telah ditemui bahawa appendix manusia adalah tempat simpanan bakteria baik dalam badan manusia dan bila berlaku sesuatu yang menyebabkan pupus bakteria baik dalam usus, ia boleh membiak semula ‘recolonise’ dari depo simpanan dalam appendix.

Appendix kita ada fungsi sebenarnya.

Dapatkan Gum Arabic AlManna Ameer di TG HalMart no 9 Jln BU 5 Tmn Bachang Utama 75350 Melaka.
http://www.wasap.my/+60123700352
http://www.shopee.com.my/zainaad
http://www.tghalmart.com

PENGENALAN AL MANNA

KETERANGAN

Kuatkan Immunisasi Anda Dengan Gum Arabic Prebiotik Al Manna Ameer, Makanan Untuk Bakteria Baik yang Terdapat Di Dalam Usus
Khasiat Gum Arabic Al Manna Ameer:-1. Gum Arabic Ameer telah melalui teknologi terkini iaitu teknologi water-soluble. Senang larut dalam air biasa atau sejuk. Dengan teknologi ini juga, arabic gum dapat diproses dengan lebih hygienic dan kilang boleh memantau kehadiran kuman salmonella dan e.coli berbanding jika diproses dengan cara biasa.  Gum Arabic  yang berketul-ketul yang tidak mudah larut adalah arabic gum yang biasanya digunakan dalam industri pembuatan cat, harganya jauh lebih murah.
2. 100% asli, tidak dicampur dengan maltodextrin, krimer, gula, perisa, pewarna, cara nak buktikan ianya clean hanya dengan lab test, seller yang enggan bagi lab test kemungkinan besar telah mencampur palsukan arabic gum dengan bahan-bahan terlarang lain. (LAB TEST BAGI PRODUK AMEER INI ADA DILAMPIRKAN DALAM GAMBAR)
3. 100% gred arabic gum terbaik berasal daripada species acacia senegal. diantara species acacia senegal ini, ada lagi beberapa varies yang lain, pilih varies yang paling bernilai tinggi contohnya varies rostata.
4. Gred arabic gum terbaik berasal daripada pengeluar arabic gum terbesar dunia iaitu Sudan, bukan ethiopia, bukan senegal, bukan somalia, bukan negara arab lain.
5. 100% bersih, tiada bendasing seperti habuk kayu, pasir dan lain-lain.
Pengguna bebas untuk memilih kerana harga arabic gum di pasaran berbeza mengikut kualiti, gred, teknologi yang digunakan dan % keasliannya.
Serbuk Al Manna Ameer memenuhi kesemua kriteria di atas untuk menjadi serbuk arabic gum asli premium no 1 di Malaysia.

Membantu Mengatasi Masalah Berikut:1. Muka berjerawat dan mermasalah2. Kegemukan/ Obesiti3. Masalah perut seperti gastrik4. Batu karang5. Gout6. Sembelit7. Buasir8. Cirit Birit9. Menguatkan antibodi melawan pelbagai penyakit10. Darah tinggi11. Kolesterol Tinggi12. Kerosakan buah pinggang13. Lumpur atau stroke14. Kanser prostrat/ lain lain kanser15. Masalah cepat demam16. Masalah saraf17. Sakit Sendi dan lain lain

Cara Penggunaan:1. Isi setengah gelas air (bukan air panas)2. Campurkan 1 atau 2 sudu Serbuk Al- Salwa (Gum Arabic Ameer) ke dalam gelas.3. Minum. Waktu terbaik untuk minum. Pagi dan sebelum tidur.


MAKLUMAT TAMBAHAN

Bagaimana memulakan perniagaan kedai runcit sendiri?

JULY 3, 2015 BY SABREE HUSSIN 31 COMMENTS

Apa yang seronok sangat dengan berniaga kedai runcit ni? Adakah anda berminat untuk memulakan dan menguruskan perniagaan kedai runcit anda sendiri? Jika ini adalah perniagaan pertama anda, apa kata anda luangkan sikit masa untuk baca perkongsian saya ni mengenai bisnes kedai runcit. Manalah tau, ada satu atau dua poin yang saya bakal highlight dalam post ini akan beri anda serba sedikit guideline.

Masa awal-awal saya bukak kedai runcit dulu, selalu jugak saya google untuk baca kisah-kisah kejayaan atau kegagalan yang terpaksa dilalui oleh usahawan runcit ni. Sayang sekali, artikel tentang kedai runcit ni memang agak terhad. Mungkin sebab pemilik kedai runcit ni terlalu sibuk menguruskan perniagaan masing-masing sampaikan tak ada masa nak berkongsi cerita tentang perniagaan mereka.

bisnes_kedai_runcit

Sejak sekian lama, bisnes kedai runcit ni lebih banyak dipelopori oleh bangsa cina. Bermula dengan bisnes kedai runcit secara kecil-kecilan, mereka dengan gigih bangunkan sehingga menjadi bisnes kedai borong, pasaraya dan sebagainya. Ia bukanlah terjadi dalam tempoh masa yang sekejap. Ada antaranya yang saya kenal, iaitu salah seorang supplier saya, perniagaan kedai runcit mereka berevolusi dan berkembang merentasi generasi. Perniagaan yang sedang dia jalankan sekarang ni adalah warisan turun temurun zaman nenek moyang dia.

Mereka pun mula dengan skala yang kecik. Modal yang terhad. Pelanggan tak ramai. Tetapi, apa yang buatkan mereka ni bagus ialah, mereka bertahan, bersabar dan teruskan survive.

Saya mulakan bisnes kedai runcit saya pada awal tahun 2012. Jadi sekarang ni, pada waktu catatan ni saya buat, usia perniagaan ini telahpun melepasi usia tiga tahun. So, apa yang saya belajar dan apa yang saya dapat kongsikan kepada pembaca dan pelawat blog ni yang minat nak bukak kedai runcit tapi memang betul-betul zero knowledge tentang perniagaan ni? Jadi dalam post ni, saya akan kongsikan perkara-perkara yang anda perlu tahu sebelum memulakan perniagaan kedai runcit.

1.0 Kenapa bisnes kedai runcit?

Orang yang bertanggungjawab memperkenalkan perniagaan kedai runcit ni adalah abang ipar saya. Beberapa tahun selepas berkahwin dengan kakak saya, dia berhenti kerja dan mulakan bisnes kedai runcit ditapak rumahnya. Mudah je. Cuma ubahsuai rumah serba sedikit, sediakan rak untuk letak barang dan masukkan barang jualan. Jadilah kedai runcit.

Bila ada masa, saya akan buat part time kat kedai tu. Kalau diikutkan, berapalah sangat upah yang dia boleh bayar, tetapi pada saya, apa yang lagi penting pada waktu bukanlah berapa upahnya, sebaliknya apa pengalamannya yang boleh saya belajar. Oh waktu ni saya masih lagi bersekolah menengah.

Ada banyak sangat model bisnes kat luar sana yang anda boleh pilih untuk buat duit. Pernah tak anda pertimbangkan untuk buat bisnes lain? Dan jika anda tetap memilih untuk buat bisnes kedai runcit, pernah tak anda terfikir, kenapa mesti bisnes kedai runcit?

Saya pasti, setiap orang pasti ada sebab tersendiri kenapa memilih kedai runcit sebagai bisnes pilihan. Sama macam saya sendiri. Saya percaya, untuk saya pergi lebih jauh dalam bidang keusahawanan, saya perlu bermula dengan langkah pertama yang lebih kecil sebelum terus melangkah ke bidang perniagaan yang lebih besar. Kedai runcit ini, saya anggapkan ia sebagai base ataupun foundation sebelum saya mengorak langkah lebih jauh lagi. and the best part is, kat sinilah bermulanya sekolah bisnes untuk saya. Pengalaman secara hands on dan bukannya teori dari buku teks semata-mata.

Bukanlah niat saya untuk katakan yang bisnes kedai runcit ni tak bagus, atau ada bisnes lain yang lagi baik berbanding bisnes kedai runcit. Saya nak kongsikan kepada anda beberapa konsep bisnes yang saya pelajari lepas saya dah bukak kedai runcit.

Konsep bisnes trading. Saya dapati, selepas satu ketika saya berniaga, bila barang-barang dalam kedai dah makin bertambah, dan pelanggan pun makin ramai, masa tu la saya mula jumpa, ada banyak usahawan trading yang masuk ke kedai saya. Mereka menawarkan peluang untuk membuat usahasama bagi mendapatkan lebih banyak hasil daripada perniagaan dan pelanggan sedia ada.

Ada macam-macam usahawan trading yang pernah saya jumpa. Ada yang bawak produk makanan, minuman, ais krim, madu, sos cili, mainan, pisau cukur, sticker dan banyak lagi. Mereka ni semua menerjah masuk ke kedai tanpa diundang. Usahawan trading sedikit berbeza dengan usahawan runcit, yang mana kebanyakkan usahawan trading ni, mereka tak mempunyai premis perniagaan mereka sendiri.

Kerja mereka hanyalah memberi supply produk kepada kedai-kedai runcit yang mereka rasakan sesuai untuk menjual produk mereka. Kos mereka ialah kos pengangkutan. Usahawan trading yang paling jauh yang pernah berurusan dengan saya datang dari Penang. Bayangkan, saya berada di Meru, Klang dan supplier ni pula berada di Penang. Berapa jauh tu kalau nak datang? Biasanya dia akan datang ke kedai setiap 90 hari dan akan berurusan secara bill to bill.

Ha… apa benda bill to bill ni? Masih minat nak bukak kedai runcit? Teruskan pembacaan ya.

2.0 Bagaimana nak berurusan dengan usahawan trading?

Ya. Adakalanya mereka ni memang menyusahkan. Mereka masuk ke kedai anda berlagak sebagai seorang pelanggan. Tiba-tiba selang dua atau tiga hari, mereka akan datang semula, dan kali ni mereka datang dengan membawa katalog dan juga sample produk yang mereka jual. Sesetengah mereka, ada yang kurang ajar dan tak peka dengan suasana sekeliling. Kita tengah sibuk layan pelanggan, dia pun sibuk nak dapatkan perhatian kita. Jadi kat sini, saya kira sedikit sebanyak anda perlu tahu bagaimana nak berurusan dengan usahawan trading ni.

Macam yang saya sebutkan sebelum ni, usahawan trading ni lazimnya mereka tak ada premis perniagaan sendiri. Dari segi stok barangan, kebanyakkannya mereka hanya simpan dirumah, ataupun hanya akan dapatkan dikilang bila mereka nak supply barang. Senang kan kerja mereka ni? Katakanlah mereka dapat deal dengan 10 kedai, jadi dalam satu-satu masa, dia hanya fokus untuk supply barang je ke 10 kedai ni. Tak perlu susah payah nak upah pekerja, jaga kedai dan sebagainya. Cukup masa, mereka hanya collect payment untuk barangan yang mereka supply semata-mata.

Usahawan trading bukan pelanggan anda. Walaupun mereka pernah beli barang dalam kedai anda, STOP layan mereka seperti anda layan pelanggan anda. Mereka ni adalah orang bisnes, yang mengharapkan untuk buat untung daripada pelanggan anda. Tak perlu nak terlalu berlembut dengan mereka macam anda layan pelanggan anda, sebaliknya layan je diorang ni macam anda sedang layan seorang promoter, salesmen dan sebagainya. TEGAS tetapi masih maintain budi bahasa.

Mereka ni memang macam-macam kerenah. Pada asasnya, mereka nak masukkan barang mereka dalam kedai kita, tetapi dari segi pembayaran mereka nak cepat. Macamlah dia seorang je yang nak cepat buat duit. Dalam hal ini, sebagai pemilik kedai runcit, ada sekurang-kurangnya 4 kaedah pembayaran kepada usahawan trading jika anda setuju bekerjasama dengan mereka.

1. Cash term

Ambik barang, kemudian bayar time tu jugak.

2. Credit term 30/45/90 hari

Hanya perlu bayar kepada usahawan trading tu tadi selepas 30/45/90 hari bayaran full sama ada semua barang terjual atau sebaliknya

3. Bill to bill

Kali pertama masuk barang, tak perlu bayar apa-apa, usahawan trading tu tadi hanya akan bukak bill. Bila nak restock barang, baru bayar bill yang pertama dan barang yang baru dapat tadi akan bukak bill sahaja.

4. Consignment

Hanya bayar bila ada barang yang terjual. Tak perlu bayar apa-apa selagi barang tak dijual.

Antara 4 ni mana satu yang patut anda pilih? Ikut kesesuaian. Kalau malas nak fikir-fikir, offer je consignment. Kalau usahawan trading tu tak mau, just say goodbye. Ko yang carik aku kan, bukan aku yang panggil ko datang ha ha.

3.0 Masa

Pada saya, tahun pertama adalah tahun untuk kita belajar. Tahun kedua, adalah tahun untuk kita betulkan mana-mana kelemahan yang kita buat pada tahun pertama supaya tak berulang lagi. Tahun ketiga adalah fasa untuk kita survive dalam bisnes ni. Ya, bisnes kedai runcit ni jugak perlukan kemahiran survival.

Jika anda menjangkakan bisnes ni akan terus balik modal dan terus untung gila-gila dalam masa kurang dari setahun, anda mungkin terpaksa fikirkan semula.

4.0 Modal

Ada ke yang cari info tentang buat bisnes kedai runcit tanpa perlu keluar modal langsung? Pendapat saya la kan, lebih baik anda berhenti mencari, dan buatlah benda lain selain bisnes ni. Nak buat bisnes memanglah perlu keluar modal.

Kalau bukan modal dalam bentuk wang ringgit, modal dalam bentuk masa, usaha, tenaga dan sebagainya. Setiap perniagaan memang inilah modalnya. Bisnes kedai runcit ni, modalnya saya kongsi bersama adik beradik. Memang pelan asal saya, untuk jadikan bisnes ni sebagai bisnes keluarga. Manalah tau, boleh jadi macam kenalan saya yang berbangsa cina tu. Mereka pun mula dari bisnes kedai runcit kecil-kecilan, dan sekarang ni bisnes mereka dah jadi lagi besar.

Tahun kedua bisnes ni berjalan, saya la CEO untuk kedai tu hehe. Cukup setahun, saya serahkan pengurusan kedai kepada adik beradik saya yang lain. Biar setiap orang merasa, macam mana rasanya nak uruskan perniagaan runcit.

Baca juga: Bagaimana mengumpul modal untuk memulakan perniagaan pertama anda?

5.0 Siapa pelanggan anda?

Bisnes ni, saya ambil alih dari abang ipar saya. Jadi secara teknikalnya, saya sebenarnya mengambil alih perniagaan yang sememangnya dah pun memiliki pelanggan sedia ada. Ok katakanlah anda ingin membuka perniagaan kedai runcit anda sendiri dan ini merupakan kedai yang baru, yang tak ada siapa yang tahu. Langkah awal sepatutnya adalah anda kenal pasti terlebih dahulu siapa pelanggan anda sebelum anda bukak kedai anda.

Jika anda tinggal dikawasan komuniti orang cina, dan anda pula adalah orang Melayu, silap haribulan kedai anda akan mampus dulu sebelum anda berjaya jual barang. Bukan nak cerita tentang perkauman, tetapi realitinya memang begini. Sebab tu saya highlight kat sini, anda perlu kenal siapa pelanggan anda. Orang melayu tak ada masalah untuk berbelanja di kedai cina, tetapi sangat jarang, untuk orang cina datang berbelanja di kedai melayu. Ok kalau setakat untuk transaksi RM10 kebawah, tak ada masalah untuk mereka berbelanja di kedai runcit melayu. TETAPI, kalau nilai transaksi RM50 dan keatas… selalunya mereka lebih suka berbelanja di kedai kaum mereka sendiri atau pergi ke pasaraya besar.

Aspek kenali pelanggan adalah perkara penting untuk survival perniagaan anda. Kebiasaannya, kita mengharapkan untuk berlakunya repeat sales dalam perniagaan kita. Pelanggan yang sama akan beli produk yang sama dan perkara ini akan berulang setiap hari, setiap minggu, malahan setiap bulan. Kuncinya ialah REPEAT SALES.

6.0 Margin keuntungan bisnes kedai runcit

Setiap produk margin keuntungan dia berbeza-beza. Barang basah lain, manakala barang kering pula lain. Adakah anda ingin menjual barang basah dan kering atau anda ingin fokus untuk jual barang-barang kering sahaja? Saya hanya fokus barang-barang kering. Ada jugak support dengan produk minuman, makanan ringan, permainan kanak-kanak, topup, ais krim dan sebagainya.

kelebihan_bisnes_ais_krim

Bila orang tanya, untung ke bukak kedai runcit ni? Saya jawab, untung dia sen sen je. Kadang-kadang, ada produk-produk tertentu, cuma cover kos sahaja. Tak ambik untung pun. Kiranya macam berniaga ala-ala sahabat nabi, Abdur Rahman Bin Auf, jual dengan harga kos dan ambik untung dengan menjual produk lain. ha ha

Kalau produk dalam kategori barang kawalan pulak, memang buat sakit hati je jual. Dah la modalnya tinggi, lepas tu untung dia setakat 10 sen dan ada jugak yang bawah dari tu. Nasib baiklah barangan kawalan ni kebanyakkannya repeat sales dia tinggi.

7.0 Produk yang sama tapi macam-macam jenama?  

Susu dalam tin misalnya. Kan ada banyak jenama. Perlu ke nak jual semua jenama?

Awal-awal meniaga dulu memang saya buat macam ni. Setiap jenama saya jual. Selepas 2 minggu, saya perhatikan, jenama apa yang paling cepat habis dan untuk restock seterusnya, saya cuma jual jenama yang cepat habis tu sahaja. Rugi je jual macam-macam jenama tapi pelanggan tak beli. Kita bukan pasaraya.

Anda masih tak tau, siapa boleh jadi pembekal untuk perniagaan anda? Jemput baca perkongsian saya yang ini pula:

Klik untuk baca: Senarai pembekal dan contoh kertas kerja perniagaan kedai runcit

8.0 Produk terlarang

Ha ha produk dalam kategori ni paling BEST. Jual atas risiko masing-masing. Pastikan, kalau kena tangkap, anda ada cukup duit nak bayar denda, compound dan sebagainya. Ha ha

Produk terlarang ni macam rokok seludup, air ketum, mercun dan sebagainya. Kedai saya tak jual benda-benda ni. Produk terlarang ni, untung dia banyak dan repeat sales dia pun tinggi jugak. Tapi tu la… benda tak boleh jual.

9.0 Siapa yang akan bertanggungjawab untuk restock barang?

Bisnes ni tak boleh sendiri. Macam mana pun kena ada pembantu. Kalau anda ada modal besar, mungkin anda tak ada masalah untuk dapatkan supplier yang sanggup hantar barang sampai ke kedai. Tetapi, kalau modal anda kecik je, selalunya andalah yang kena keluar beli barang niaga.

Time anda keluar tu, siapa yang nak jaga kedai? Tak kan nak tutup kot.

10.0 Waktu urusniaga

Bukak seawal mungkin dan tutup paling lewat anda sanggup tunggu. Kerja dia penat jugak ok bukak kedai runcit ni.

.

..

Baiklah, saya stop dulu sampai disini. Rasanya dah terlalu panjang pulak. In Shaa Allah, mana-mana yang saya tak sempat nak cerita tu, saya akan cover di lain masa ya. Semoga perkongsian yang ringkas ini bermanfaat untuk anda.

http://www.sabreehussin.com

ACACIA

ACACIA

OTHER NAME(S): 

Acacia arabica, Acacia senegal, Acacia verek, Arbre à Gomme Arabique, Bum Senegal… Show MoreRead Reviews (22)

Overview Information

Acacia is the gum that is exuded from the acacia tree. It’s a dietary fiber that can dissolve in water.

Acacia is used for high cholesterol, diabetes, irritable bowel syndrome (IBS), and other conditions, but there is no good scientific evidence to support these uses.

In manufacturing, acacia is used as a pharmaceutical ingredient in medications for throat or stomach inflammation and as a film-forming agent in peel-off skin masks.

Don’t confuse acacia with acai, cassie absolute, or sweet acacia (Acacia farnesiana).

How does it work?

Acacia is a source of dietary fiber. It tends to make people feel full, so they might stop eating earlier than they otherwise would. This might lead to weight loss and reduced cholesterol levels.

Uses & Effectiveness?

Insufficient Evidence for

  • Tooth plaque. Early research shows that chewing acacia gum for 7 days reduces dental plaque more than chewing sugar-free gum. Other research shows that applying a gel containing acacia and other ingredients after brushing for 6 weeks can decrease plaque similarly to using chlorhexidine 1% gel.
  • Diabetes. Some research shows that taking acacia gum powder might help to lower blood sugar in people with type 2 diabetes who are also taking diabetes medications. However, acacia does not completely normalize blood sugar.
  • A mild form of gum disease (gingivitis). Early research shows that applying a gel containing acacia and other ingredients after brushing for 6 weeks can decrease gingivitis severity similarly to using chlorhexidine 1% gel.
  • High cholesterol. Early research shows that taking acacia by mouth doesn’t lower cholesterol levels in people with high cholesterol.
  • Obesity. Early research shows taking 30 grams of powdered acacia daily might help weight loss.
  • Skin breakdown around a stoma (peristomal lesions). Early research shows that applying a thick layer of acacia gel to the skin around a colostomy appliance decreases skin inflammation better than applying zinc sulfate ointment.
  • Sickle cell disease. Early research shows that taking acacia powder doesn’t improve how well the liver or kidneys work in people with sickle cell disease. But it might lower cholesterol levels in people with this condition.

More evidence is needed to rate the effectiveness of acacia for these uses.

Side Effects & Safety

When taken by mouth: Acacia is LIKELY SAFE for most adults in amounts commonly found in food. When taken by mouth in medicinal amounts, acacia is POSSIBLY SAFE. Up to 30 grams daily has been used safely for 6 weeks. However, it can cause minor adverse effects, including gas, bloating, nausea, and loose stools.

When applied to the skin: There isn’t enough reliable information to know if acacia is safe when applied to the skin or what the side effects might be.

Special Precautions & Warnings:

Pregnancy and breast-feeding: There isn’t enough reliable information to know if acacia is safe to use when pregnant or breast-feeding. Stay on the safe side and avoid use of acacia in amounts greater than those found in food.

Asthma: People with asthma might be sensitive to acacia pollen.

Cross-allergies: People with known allergies to other plants such as rye or quillaja bark might have a reaction to acacia.

Diabetes: Acacia can decrease blood sugar levels. Your diabetes medications might need to be adjusted by your healthcare provider.

Surgery: Acacia can decrease blood sugar levels. In theory, acacia might interfere with blood sugar control during and after surgery. Stop taking acacia at least 2 weeks before elective surgical procedures.

Interactions?

Major Interaction

Do not take this combination!

  • Amoxicillin (Amoxil, Trimox) interacts with ACACIAAcacia can prevent the body from absorbing the antibiotic amoxicillin (Amoxil, Trimox). To prevent this interaction, take acacia at least four hours before or after taking amoxicillin (Amoxil, Trimox).

Dosing

The appropriate dose of acacia depends on several factors such as the user’s age, health, and several other conditions. At this time there is not enough scientific information to determine an appropriate range of doses for acacia. Keep in mind that natural products are not always necessarily safe and dosages can be important. Be sure to follow relevant directions on product labels and consult your pharmacist or physician or other healthcare professional before using.

The Health Benefits of Acacia Fiber or Gum Arabic

By Cathy Wong

Cathy Wong

 Medically reviewed by Richard Fogoros, MD Updated on February 03, 2020

acacia fiber powder
Cathy Wong

In This Article

BACK TO TOP

Rich in soluble fiber, acacia fiber is sourced from the sap of the Acacia Senegal tree, a plant native to parts of Africa, Pakistan, and India. Also known as gum arabic and acacia gum, acacia fiber is said to offer a number of health benefits.

When used in powder form, acacia can be stirred into water and consumed as a beverage. Some people prefer acacia to other forms of fiber because it isn’t gritty, doesn’t thicken, and has a fairly mild taste. The powder can also be mixed into smoothies and other beverages.114 Simple Ways to Increase Your Fiber Intakehttps://c7b2719dc313c1c3262055d7b6c1c4ea.safeframe.googlesyndication.com/safeframe/1-0-37/html/container.html

Uses

Due to its high soluble fiber content, acacia fiber is thought to help lower cholesterol levels, keep blood sugar in check, protect against diabetes, and aid in the treatment of digestive disorders such as irritable bowel syndrome (IBS).2 Soluble fiber (one of the main types of dietary fiber) dissolves in water and forms a gel-like substance in the intestines.

In addition, acacia fiber is said to suppress appetite, reduce gut inflammation, alleviate constipation, relieve diarrhea, and support weight loss efforts (by helping you stay full for longer).3

Acacia fiber is also said to be prebiotic (a non-digestible food ingredient in dietary fiber that can stimulate the growth of beneficial bacteria in the intestines).

Health Benefits

Although very few studies have tested the health effects of acacia fiber, there’s some evidence that it may offer certain benefits.

Eases Irritable Bowel Syndrome Symptoms

Free of substances such as gluten and artificial sweeteners that can be problematic for some people, acacia fiber may help relieve IBS symptoms. In a study published in 2012, researchers determined that yogurt enriched with acacia fiber and the probiotic Bifidobacterium lactis (B. lactis) could help ease IBS symptoms.

Study participants consumed the yogurt twice daily for eight weeks. Both those with constipation- and diarrhea-predominant IBS showed an improvement in IBS symptoms and bowel habit satisfaction, compared to those who took a control product.4

Aids in Weight Management

Preliminary research suggests that acacia fiber may help to reduce body mass index (BMI) and body fat percentage. For one study, healthy women took either gum arabic or a placebo daily. At the end of the six-week study period, those who had taken the gum arabic had a significant reduction in BMI and body fat percentage.1

A study published in the journal Appetite found that gum arabic decreased caloric intake three hours after consumption, and increased feelings of satiety.5

May Help With Fecal Incontinence

A study compared the effects of three types of dietary fiber (carboxymethylcellulose, psyllium, and gum arabic) in people with fecal incontinence. All participants took one of the fiber supplements or a placebo for 32 days. Only psyllium supplementation was found to significantly decrease the frequency of incontinence. Quality of life ratings didn’t differ between the groups.6

May Lower Cholesterol

When it comes to keeping your cholesterol in check, preliminary studies suggest that getting your fill of soluble fiber may have an impact. In one study, for instance, investigators analyzed the available research on acacia fiber and found that it appears to reduce cholesterol levels in rats.3

Helps Manage Diabetes

Dietary fiber plays a role in regulating blood sugar. While there’s little clinical research on acacia fiber and diabetes, preliminary research suggests that the fiber may help protect against certain diabetes-related complications. In an animal-based study published in 2012, scientists performed tests on diabetic mice and determined that treatment with acacia fiber helped lower blood pressure.7

Supports Liver Health

Animal-based research indicates that acacia fiber may help guard against liver damage caused by acetaminophen. One study found that treating mice with acacia fiber prior to administering acetaminophen helped protect their livers from the drug’s toxic effects.8 According to the study’s authors, acacia fiber may help combat liver damage by reducing oxidative stress.

Side Effects

When consuming acacia fiber, or any type of fiber-rich supplement, be sure to gradually increase your intake and get enough fluids to protect against side effects commonly associated with high doses of fiber, such as gas, bloating, constipation, and cramps. Side effects reported in studies include early morning nausea, mild diarrhea, and abdominal bloating, particularly during the first week.

Due to a lack of research, little is known about the safety of long-term use of high doses of acacia fiber. Keep in mind that acacia fiber shouldn’t be used as a substitute for standard care in the treatment of a health condition. If you’re considering using acacia, talk to your healthcare provider before starting your supplement regimen.

Supplements haven’t been tested for safety and due to the fact that dietary supplements are largely unregulated, the content of some products may differ from what is specified on the product label. Also keep in mind that the safety of supplements in pregnant women, nursing mothers, children, and those with medical conditions or who are taking medications has not been established.

What to Look For

Widely available for purchase online, acacia powder is sold in many natural-foods stores. It is typically sold as a powder, but is also available in tablet, capsule, or gum form. It’s also found in food products such as breakfast cereals, grain-based bars, and baked goods. As a natural emulsifier (it can mix substances that normally don’t mix well together), acacia is also used as an ingredient in soft drinks, candy, and medications.

A Word From Verywell

While further research is needed to find out whether acacia can help treat various conditions, getting enough soluble fiber in your diet can promote health and protect against heart disease and diabetes. Soluble fiber is also found in oatmeal, nuts, apples, barley, beans, and blueberries. A number of other natural substances are rich in soluble fiber. These include flaxseed, carob, glucomannan, and psyllium.